Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow

Prangende vragen aan cultuursocioloog Ruben Jacobs

Voor deze driedelige webserie die Gouden Haas ontwikkelde i.s.m. StrandLAB Almere, gaat Gienke vanuit haar tuin in Oosterwold in gesprek met haar gast Ruben Jacobs, cultuursocioloog en schrijver. Tijdens het gesprek gaan ze in op vragen als: ‘Waarom is veranderen zo moeilijk, terwijl we weten wat we anders zouden moeten doen?’ ‘Na elke ingrijpende gebeurtenis zijn we hoopvol dat deze een blijvende, positieve gedragsverandering opleveren. We zitten nu midden in een crisis en zijn ervan overtuigd dat de wereld en ons handelen nooit meer hetzelfde zullen zijn. Maar hoe reëel of naïef is die gedachte?’ En: ‘Oosterwold is een plek waar mensen wonen die een duurzame toekomst als ideaal hebben en daarnaar handelen. Zijn dit soort lokale initiatieven de toekomst? Of is het een elitaire hobby?’

Ruben Jacobs (1984) is cultuursocioloog en publicist en in de afgelopen jaren was hij als freelancejournalist en radiomaker werkzaam voor onder meer de VPRO en NTR. Momenteel is hij als docent kunst- en cultuursociologie verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast schrijft hij tweemaandelijks voor het online filosofieplatform Brainwash.nl over economie, ecologie en menselijk gedrag. Eind 2018 verscheen zijn boek Artonauten. Op expeditie in het Antropoceen (V2_Publishing, Rotterdam) over hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken.

StrandLAB Almere maakt culturele initiatieven op en rond het Almeerderstrand mogelijk en versterkt daarmee de culturele uitstraling van Almere. Samen met de activiteiten in andere stadsdelen versterkt StrandLAB de stad Almere als aantrekkelijke woon- en werkplaats. Over een aantal jaren staat het gebied landelijk bekend als het Flevolandse buitenlaboratorium voor cultuur en is het de culturele broedplaats van de jongste stad van het land.www.strandlab-almere.nl

Bekijk de webserie hier onder.

 

Aflevering 1

Als we weten wat er anders moet, waarom is veranderen dan zo moeilijk?

We scheiden ons afval, nemen eens wat vaker de trein en hebben meatless monday al tijden geleden ingevoerd, we dragen dus ons steentje bij. Maar de zeespiegel blijft stijgen, de lente begint elk jaar vroeger en onze reislust zorgt voor een razendsnelle verspreiding van een virus. We zitten middenin een crisis. We moeten meer doen, met z'n allen, dat weten we. Maar wat? En hoe? Waarom is het, terwijl we weten wat we moeten anders zouden moeten doen, veranderen zo moeilijk?

 

Aflevering 2

Alles wordt anders! Reëel of naïef?

Na elke ingrijpende gebeurtenis, zoals de val van de muur, de aanslag op de Twin Towers en de crisis van 2008 zijn we hoopvol dat deze gebeurtenissen een blijvende, positieve gedragsverandering opleveren. We zitten nu midden in een crisis en zijn ervan overtuigd dat de wereld en ons handelen nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar hoe reëel of naïef is die gedachte?

 
 

Aflevering 3

Lokale initiatieven als Oosterwold: de toekomst of een elitaire hobby?

Het woongebied Oosterwold is een plek waar mensen zich vestigen met een ideaal voor een duurzame toekomst. Energie is zo veel mogelijk circulair en we verbouwen onze eigen gewassen. Zijn dit soort lokale initiatieven de toekomst? Of is het een elitaire hobby?